Blog neinspirațional

…despre lupta cu morile de vânt

Studiu de caz: Cum transformăm o echipă dezbinată într-o echipă eficientă

 

Se spune că oamenii din zodia Rudiei sunt lideri înnăscuți. Și dacă nu sunt, fac ei pe dracu’-n patru să devină! :mrgreen:

Treaba asta cu liderul este o adevărată nebunie în ultima vreme. Înainte, noi, copiii, voiam să ne facem doctori, ingineri, profesori, dar acum toată lumea vrea să fie lider! Manager! Să managerieze diverse lucruri. Să fie, adicătelea, șef peste o turmă. Căci așa se numește ăl de nu e curios peste ce e șef, atâta vreme cât are o patalama la mână pe care o poate afișa, la fel cum flutura extaticul Mr. Bean biletul de avion.

maxresdefault

În realitate, liderul nu este neapărat șef, cu mai curând coordonator. Pentru o mai bună abordare a diverselor situații, nu perspectiva „de sus”, ci cea „împreună cu” este folositoare. Nu zbiarătul „Munciți!!!”, ci, mai curând, îndemnul „Hai să facem!” este mai eficient. Evident, s-au scris mii de cărți pe tema asta și departe de Rudia gândul de a revoluționa gândirea în această direcție. Poate doar să vorbească dintr-o experiență proprie, aceea de lider de grup nonformal sau „youth leader”.

Ideea de la care vreau să pornesc, este aceea că un lider nu există în afara grupului său! El ESTE grupul pe care se presupune că îl coordonează (și NU „conduce”!) Iar grupul este oglinda lui, îl reflectă întocmai. Să luăm un exemplu care este preferatul Rudiei, dacă ar trebui să ne alegem slogane cu privire la subiectul în discuție:

Pentru că, într-adevăr, esența unei echipe este aceasta:

Together Everyone Achieves More!

Dar cât de greu este să construiești o echipă!  Nu teoria, nu spiritul conservator, nu constrângerile te vor face eficient, ci ai nevoie de abilități reale de leadership, astfel încât să atingi rezultatele dorite.

Studiu de caz: Cum transformăm o echipă dezbinată într-o echipă eficientă?

Pasul 1. Analizăm activitatea:

Pasul 2. Ce nu funcționează în această „echipă”?

 • presupusul lider nu este ferm, prin urmare, nu reușește să facă față situațiilor neprevăzute și nu poate conduce activitatea
 • spațiul este închis și total nemotivațional, în ciuda unei false tentative de echilibra participarea prin așezarea în cerc
 • liderul dă ocazia comentariilor răutăcioase, accentuând că unul dintre membrii va întârzia „DIN NOU”
 • întrebările de tipul „sunteți gata?” care necesită răspuns da/nu, nu sunt eficiente; răspunsul lor e „da”, dar unul citește o revistă, altcineva e concentrat pe absența unei colege
 • întârziata este tipul răzvrătitului și nesupusului; intrarea este nepoliticoasă și deranjează, iar liderul știe să gestioneze situația, care este, astfel, monopolizată de nou-venit.
 • spațiul se dovedește incomod și ineficient pentru dezvoltarea unor idei creative, în plus, creează disconfort, pentru că este clar că membrii echipei nu se suportă
 • liderul nu reușește să managerieze conflictul, iar activitatea eșuează.

Pasul 3. Ce putem schimba?

Ooo! Totul!

1. Mai întâi liderul de grup! O persoană care să aibă încredere în sine, care să cunoască particularitățile individului, dar și ale grupului. Care să aibă obiective clare și care să găsească instrumentele necesare pentru eficientizarea muncii în echipă.

2. Ținta! Construiește-ți obiective viabile și tangibile, raportate la premisele și posibilitățile reale:

 • rezolvarea problemelor de comunicare
 • rezolvarea conflictelor din interiorul grupului
 • omogenizarea grupului ținându-se cont de diferențele de personalitate
 • asumarea rolurilor în grup
 • dezvoltarea unei viziuni și practici comune

3. Abordarea! Creează-ți echipa și dezvolt-o! Ajut-o să crească pas cu pas! Deși pentru mulți pot părea un moft, activitățile de tip team building au întotdeauna rezultate extraordinare, atâta vreme cât sunt organizate cu cap.

4. Locația! Este esențial ca oamenii tăi să iasă din spațiul monoton și poate chiar stresant de lucru. Pentru a dezvolta spiritul de echipă, pune-i în situații inedite și vei avea surpriza să descoperi lucruri noi despre ei! În plus, fiecare individ are calități și abilități, pe care un lider trebuie să știe să le evidențieze în folosul întregii echipe. Un team building la Straja, la Vila Alpin, este cea mai bună alegere.

straja 2

Obișnuiți deja cu activități ale grupurilor – fie tabere, fie cantonamente, fie evenimente corporate –  gazdele au știut ce aspecte să exploateze în acest sens:

– cazare în condiții optime atât pe timp de vară, cât și de iarnă

– sala de conferințe încăpătoare unde se pot derula o parte din activități, prezentări audio-video, cursuri, seminarii etc.

straja 1

– acces la internet

– posibilități de exploatare a cadrului natural atât pentru cealaltă categorie de activități specifice pentru team building la munte, cât și pentru relaxare

img_0713

– posibilitatea de a participa și la alt fel de activități (la cerere), precum rafting, tiroliană, escaladă, paint ball  sau activitati speo.

straja 3

– servicii ireproșabile, cooperare și ospitalitate.

Dacă ar fi să alegi, nu ai renunța la spațiul închis al biroului pentru câteva zile la aer curat? Nu te-ar motiva mai mult să lucrezi? Nu te-ar ajuta să descoperi mai multe despre colegii tăi și chiar despre tine? Nu ți-ar părea că o astfel de activitate, ca un fel de tabără la Straja, ți-ar aduce aminte de copilărie, departe de stresul cotidian de la muncă?

Dacă respecți pașii enumerați mai sus, finalitatea nu poate fi decât una îmbucurătoare. Grupul de oameni cu care ai plecat, va deveni – nu chiar peste noapte, dar în câteva zile – o adevărată echipă care va ști să-și coordoneze munca pentru a atinge rezultatele estimate:

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Imaginile au fost preluate de pe site-ul Vilei Alpin Straja *** și de pe Google images.

Iar postarea se înscrie, cu succes, sperăm, în competiția SuperBlog 2014, la poziția cu numărul 16.

2 răspunsuri la „Studiu de caz: Cum transformăm o echipă dezbinată într-o echipă eficientă

 1. ella fairytale noiembrie 12, 2014 la 4:33 pm

  Esti geniala Rudia. Te-ai documentat strasnic pentru acest articol. M-a amuzat teribil filmuletul de final, e un exemplu clar de team work, ador pinguinii din Madagascar! Felicitari pentru un articol de nota 20!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Comentator Amator

„Viata nu are subtitrare, ori o intelegi, ori nu…” – Wolf Wildfire

Madmoiselle Sarcastique

Un suflet singur trăiește bucuriile pe jumătate, iar durerile dublu!

Paul's Blog

Welcome to my page!

HopeLess

Scrisul face parte din mine, din viață... ca de altfel, arta în toate formele ei!

Kaysha

Catch me on the web!

Roxalee's blah blah blog

I was created to create. Please, go deep.

armonie acvatică

scrieri, scrieri...

Anca Balaban Popa Iscu

Viața e atât de frumoasă!

opisicaneagra.ro

Opinii inopinate, frânturi de suflet, poezie și jurnalism online

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

DozaDePoezie

"Viaţa este în altă parte" - Milan Kundera

Joramotive de sărit obstacole

echitaţie în aburi de lapte

Tolsto

Blogul meu, de mine însumi

%d blogeri au apreciat: