Articole recente
Cele mai bune articole și pagini
Comentarii recente
Statistici blog
- 48.225 hits
…despre lupta cu morile de vânt
Se spune că oamenii din zodia Rudiei sunt lideri înnăscuți. Și dacă nu sunt, fac ei pe dracu’-n patru să devină!
Treaba asta cu liderul este o adevărată nebunie în ultima vreme. Înainte, noi, copiii, voiam să ne facem doctori, ingineri, profesori, dar acum toată lumea vrea să fie lider! Manager! Să managerieze diverse lucruri. Să fie, adicătelea, șef peste o turmă. Căci așa se numește ăl de nu e curios peste ce e șef, atâta vreme cât are o patalama la mână pe care o poate afișa, la fel cum flutura extaticul Mr. Bean biletul de avion.
În realitate, liderul nu este neapărat șef, cu mai curând coordonator. Pentru o mai bună abordare a diverselor situații, nu perspectiva „de sus”, ci cea „împreună cu” este folositoare. Nu zbiarătul „Munciți!!!”, ci, mai curând, îndemnul „Hai să facem!” este mai eficient. Evident, s-au scris mii de cărți pe tema asta și departe de Rudia gândul de a revoluționa gândirea în această direcție. Poate doar să vorbească dintr-o experiență proprie, aceea de lider de grup nonformal sau „youth leader”.
Ideea de la care vreau să pornesc, este aceea că un lider nu există în afara grupului său! El ESTE grupul pe care se presupune că îl coordonează (și NU „conduce”!) Iar grupul este oglinda lui, îl reflectă întocmai. Să luăm un exemplu care este preferatul Rudiei, dacă ar trebui să ne alegem slogane cu privire la subiectul în discuție:
Pentru că, într-adevăr, esența unei echipe este aceasta:
Dar cât de greu este să construiești o echipă! Nu teoria, nu spiritul conservator, nu constrângerile te vor face eficient, ci ai nevoie de abilități reale de leadership, astfel încât să atingi rezultatele dorite.
Pasul 1. Analizăm activitatea:
Pasul 2. Ce nu funcționează în această „echipă”?
Pasul 3. Ce putem schimba?
Ooo! Totul!
1. Mai întâi liderul de grup! O persoană care să aibă încredere în sine, care să cunoască particularitățile individului, dar și ale grupului. Care să aibă obiective clare și care să găsească instrumentele necesare pentru eficientizarea muncii în echipă.
2. Ținta! Construiește-ți obiective viabile și tangibile, raportate la premisele și posibilitățile reale:
3. Abordarea! Creează-ți echipa și dezvolt-o! Ajut-o să crească pas cu pas! Deși pentru mulți pot părea un moft, activitățile de tip team building au întotdeauna rezultate extraordinare, atâta vreme cât sunt organizate cu cap.
4. Locația! Este esențial ca oamenii tăi să iasă din spațiul monoton și poate chiar stresant de lucru. Pentru a dezvolta spiritul de echipă, pune-i în situații inedite și vei avea surpriza să descoperi lucruri noi despre ei! În plus, fiecare individ are calități și abilități, pe care un lider trebuie să știe să le evidențieze în folosul întregii echipe. Un team building la Straja, la Vila Alpin, este cea mai bună alegere.
Obișnuiți deja cu activități ale grupurilor – fie tabere, fie cantonamente, fie evenimente corporate – gazdele au știut ce aspecte să exploateze în acest sens:
– cazare în condiții optime atât pe timp de vară, cât și de iarnă
– sala de conferințe încăpătoare unde se pot derula o parte din activități, prezentări audio-video, cursuri, seminarii etc.
– acces la internet
– posibilități de exploatare a cadrului natural atât pentru cealaltă categorie de activități specifice pentru team building la munte, cât și pentru relaxare
– posibilitatea de a participa și la alt fel de activități (la cerere), precum rafting, tiroliană, escaladă, paint ball sau activitati speo.
– servicii ireproșabile, cooperare și ospitalitate.
Dacă ar fi să alegi, nu ai renunța la spațiul închis al biroului pentru câteva zile la aer curat? Nu te-ar motiva mai mult să lucrezi? Nu te-ar ajuta să descoperi mai multe despre colegii tăi și chiar despre tine? Nu ți-ar părea că o astfel de activitate, ca un fel de tabără la Straja, ți-ar aduce aminte de copilărie, departe de stresul cotidian de la muncă?
Dacă respecți pașii enumerați mai sus, finalitatea nu poate fi decât una îmbucurătoare. Grupul de oameni cu care ai plecat, va deveni – nu chiar peste noapte, dar în câteva zile – o adevărată echipă care va ști să-și coordoneze munca pentru a atinge rezultatele estimate:
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Imaginile au fost preluate de pe site-ul Vilei Alpin Straja *** și de pe Google images.
Iar postarea se înscrie, cu succes, sperăm, în competiția SuperBlog 2014, la poziția cu numărul 16.
„Viata nu are subtitrare, ori o intelegi, ori nu…” – Wolf Wildfire
Un suflet singur trăiește bucuriile pe jumătate, iar durerile dublu!
Welcome to my page!
Scrisul face parte din mine, din viață... ca de altfel, arta în toate formele ei!
Catch me on the web!
I was created to create. Please, go deep.
scrieri, scrieri...
Viața e atât de frumoasă!
Opinii inopinate, frânturi de suflet, poezie și jurnalism online
If you're walking through hell, keep walking.
de Mădălina Rodocea
"Viaţa este în altă parte" - Milan Kundera
echitaţie în aburi de lapte
Blogul meu, de mine însumi
Esti geniala Rudia. Te-ai documentat strasnic pentru acest articol. M-a amuzat teribil filmuletul de final, e un exemplu clar de team work, ador pinguinii din Madagascar! Felicitari pentru un articol de nota 20!
ApreciazăApreciază
Ia uite, frumusețe de feed-back stătea în spam! ce tot cauți acolo???
Nu știu dacă sunt genială…Cam asta fac… în general, deci mi-a venit foarte ușor.
Mulțumesc pentru notă! 😉
ApreciazăApreciază