Blog neinspirațional

…despre lupta cu morile de vânt

Fă economie în bucătărie…în 3 pași!

Introducere – spre luare aminte

Cum o fi împărțit Dumnezeu lumea asta de dă uneori cu virgulă?

rich-poor-food

(Sursa foto)

Într-un capăt al lumii trăiește „fetița cu chibrituri”, care are nevoie de un artificiu ca să poată vedea „în mijlocul mesei o gâscă friptă, umplută cu prune şi cu mere ce răspândește un miros atât de plăcut”… Fetița asta nu ar face niciodată mofturi la mâncare din simplul motiv că mâncarea e un lux pe care nu și-l permite, decât dacă vreun miracol se abate și asupra ei ori poate cine știe ce binefăcător și-a adus aminte că are ceva păcate de spălat și își face o pomană.
La celălalt capăt al lumii se află o familie, să zicem, care abia împinge coșul de cumpărături spre ieșirea din supermarket. E plin cu de toate! Lucruri de care au nevoie – bunătăți! – lucruri de care nu au nevoie, dar erau la promoție, lucruri pe care vor să le încerce pentru prima dată.

Dacă i-ai putea pune față în față, ai vedea că lumea nu e construită prea drept, că egalitatea de șanse e o expresie care dă bine în politica universală și că Dumnezeu are un ochi închis uneori – o fi știind El care e mersul lucrurilor, doar că uneori am vrea să știm și noi.

Mirajul cumpărăturilor

Cumpărăm! Lapte, carne, ouă, făină etc. pentru că ne trebuie. Dar stai! Ce e pe raftul ăla? Promoție! 1+1 gratis! Sau o reducere semnificativă. Te uiți în coș – e cam plin. Te uiți în portofel – e cam gol. Dar tot nu-ți vine să ratezi așa o ocazie! Oscilezi între faptul că expiră cam repede și bucuria prețului coborât cu câțiva bani – nu e nici măcar semnificativă coborârea asta! Mai departe, la raionul următor, alte produse frumos ambalate îți fac cu ochiul. Îți trebuie? Acum parcă nu, dar cine știe, poate într-una din zilele astea ai putea să gătești ceva extra-mega-super delicios. Și mâna se mută mecanic de pe marginea coșului pe raft de unde iei DOUĂ cutii.

La final tragi linie. Ți-ai umplut dulapurile și cămara și ți-ai golit direct proporțional portofelul. Gaura din buget e semnificativă, dar măcar ești sigur că nu mori de foame! De parcă la asta se rezumă, până la urmă.

Cum să faci economie la bucătărie

Înainte de a mai ieși la cumpărături luna asta, ia-o ușurel și organizează-te puțin!

  1. Fă puțină ordine în dulapuri și cămară. Aruncă tot ce e de aruncat- fie că e expirat, fie că s-a stricat de când ai uitat de ele, fie că nu ai să le mănânci niciodată oricum, Dacă mai sunt lucruri care nu-ți trebuie, dă-le mai departe. Poate vreun borcan de zacuscă primit, dar care nu e chiar pe gustul tău. Apoi fă o listă cu ce a mai rămas și-ți trebuie cu adevărat.
  2. Fă meniul pe o săptămână, incluzând doar ingredientele disponibile. Nu trișa! Adică nu găsi un fel de mâncare pentru care trebuie să mai cumperi încă 6 ingrediente pe lângă cel deja existent! Am spus NUMAI din ceea ce ai deja în casă. (După episodul povestit mai sus, sunt sigură că ai suficiente!). Imaginează-ți că e criză mondială, că s-au închis supermarketurile au că ești înzăpezit rău și nu ai cum să ajungi să mai cumperi și altceva. Descurcă-te cu ceea ce ai!
  3. Caută rețete noi. Trebuie să alungi monotonia din bucătărie. Ai emisiuni la TV, ai cărți de bucate mai noi sau mai puțin noi. Orezul poate fi plictisitor rău, de exemplu. Dar dacă poți găsi o combinație inedită, s-ar putea să descoperi că e unul din alimentele preferate. Nu-ți fie teamă să experimentezi. Gătitul poate fi o plăcere!

În loc de concluzie – spre luare aminte! 

Irosirea mâncării este o problemă acută în țara noastră. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate face o diferență în acest sens. Jamie Oliver propune în noua sa carte, “Economisește cu Jamie”, apărută la Curtea Veche Publishing, un nou stil de a face cumpărături, de a găti și de a utiliza alimentele astfel încât să economisim mai ușor. Rețetele sunt realizabile cu un buget redus și gândite astfel încât să valorifice la maximum ingredientele.

10 răspunsuri la „Fă economie în bucătărie…în 3 pași!

  1. Enachr Alexandra februarie 15, 2015 la 10:42 pm

    Bine punctat insa daca se inchid supermarcheturile astia devoreaza tot inainte de inchidere :))))

    Apreciat de 1 persoană

  2. Vienela februarie 16, 2015 la 9:03 am

    Chiar aseara ma gandeam ca mancam mai bine si cu bani mai putini cand imi faceam piata zilnic sau la doua zile fara sa calc prin marile magazine. Acum irosesc banii pe toate prostiile si cand vreau sa gatesc ceva chiar descopar ca mai am nevoie de 6 ingrediente. :))

    Apreciază

    • rudia2014 februarie 16, 2015 la 2:59 pm

      😆
      În piață mă pierd și eu întotdeauna! Printre atâtea legume și fructe!
      Între noi fie vorba, și eu mai pățesc să mi se facă poftă de gătit și să constat că ar mai trebui una alta, iar când ajung la magazin, iau 8 ingrediente! 😆

      Apreciază

  3. RaduThor februarie 16, 2015 la 4:58 pm

    🙂 Aveam ieri un pic de carne tocată, vreo 200g. Şi mă năpădeşte o poftă cumplită de pârjoale moldoveneşti, nu, nu ca alea care le-am mâncat prin 2004 la Hanul Ancuţei. Aşa că dau iama în supermarketul de lângă mine şi iau o cepuţă (adică o ceapă mică), o căpăţână mai mică de usturoi şi un cartofior.
    Culmea, la cântarul de la casa de marcat nu au putut să le înregistreze pentru că erau prea uşoare. Dar, da, am plătit punga, 40 de bani! 😉

    Apreciază

  4. RaduThor februarie 16, 2015 la 6:41 pm

    🙂 Nu mă bate nimeni la … moral! 😉

    Apreciază

Lasă un comentariu

Madmoiselle Sarcastique

Un suflet singur trăiește bucuriile pe jumătate, iar durerile dublu!

Paul's Blog

Welcome to my page!

HopeLess

Scrisul face parte din mine, din viață... ca de altfel, arta în toate formele ei!

Kaysha

Catch me on the web!

Roxalee's blah blah blog

I was created to create. Please, go deep.

armonie acvatică

scrieri, scrieri...

opisicaneagra.ro

Opinii inopinate, frânturi de suflet, poezie și jurnalism online

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

DozaDePoezie

"Viaţa este în altă parte" - Milan Kundera

Joramotive de sărit obstacole

echitaţie în aburi de lapte

Tolsto

Blogul meu, de mine însumi