Dacă aș avea resurse…nu aș face altceva decât să-mi urmez visurile și să-mi împlinesc neîmplinirile.
Cine nu a visat să fie…la casa lui. Dar nu oricum, ci în felul în care și-a închipuit-o dintotdeauna. Unii vor o casă mare, cu camere multe pentru cei dragi – dar sfârșesc prin a se pierde pe holurile rămase tot pustii. Alții o visează spațioasă și luminoasă – dar la final par a se simți tot claustrați într-un spațiu în care nu se regăsesc. Sunt oameni care o vor sofisticată, dar constată că se plictisesc foarte repede de ceea ce credeau că îi reprezintă.
Ca să nu dai greș, cred că este esențial să optezi pentru un proiect de casă îndelung chibzuit, realizat pe baza unei analize obiective a ceea ce îți dorești și a resurselor pe care le ai. De ce ai nevoie ca să fii fericit în propria casă? Ce ți-ar asigura confortul fizic și emoțional?
Cum îmi imaginez casa viitorului?
Nu știu alții cum sunt…dar pentru mine fericirea s-a născut mereu din lucrurile simple. Nu mi-a plăcut niciodată opulența, ci, dimpotrivă, discreția a fost semnul distinctiv al bunului-simț.
Cu siguranță viitorul ne va lua de fiecare dată prin surprindere, astfel că lucrurile pe care ni le imaginăm astăzi se vor dovedi insuficient de îndrăznețe. Evoluția tehnologiei va răsturna cu repeziciune concepții și viziuni, iar ceea ce vedem acum ca fiind esențial pentru existența noastră se poate schimba odată cu apariția altor elemente pe care nici nu le-am prevăzut.
1.Nu cred că viitorul se anunță prea generos: poluare, urbanizare excesivă, mașinării diverse. Sunt sigură că vom tânji după natură. Casa viitorului pentru mine nu poate fi amplasată decât într-un loc plin de verdeață. Ce folos să fugi de betoanele reci și insensibile ale blocului, dacă nu poți evada într-un mediu curat și proaspăt? Va avea neapărat o grădină, fie ea cât de mică, flori și copaci care să învioreze aerul dimineților. Mi-aș pune dorințele pe hârtie și apoi le-aș confrunta cu mai multe proiecte de case realizate de specialiști cu experiență. Este foarte posibil ca în euforia caracteristică oamenilor entuziasmați, să ratez o serie de amenințări iminente. Tocmai pentru că este locul meu special, aș vrea să-l conserv așa cum este. Vreau să cred că în viitor vor dispărea gropile de gunoi și tomberoanele infecte și că va fi posibilă proiectarea unei fose speciale care să poată descompune în siguranță tot ce înseamnă deșeuri, reintroducând materia într-un circuit în funcție de proprietățile fiecărui element.
2. Consider că o casă cu parter și etaj este suficientă pentru nevoile și dorințele familiei mele:
Aș alege structura din lemn și fundație solidă. Teama de cutremure (care mă urmărește de copil) impune realizarea unui sistem care să permită creșterea gradului de siguranță: poate o structură mobilă sau folosirea unor materiale de construcție flexibile în cazul unei astfel de situații. Se poate să am o casă pe roți, vă rog? 🙂 M-aș asigura că este o construcție durabilă, foarte bine izolată, cu materiale trainice. Nu aș face rabat de la calitate, indiferent de costuri, știind că economia o voi face în timp, printr-un consum eficientizat al energiei. Aș alege un acoperiș special construit pentru a capta energia solară și, dacă evoluția climatului o permite, aș amplasa mici eoliene în acord cu arhitectura și decorul casei.
3. Două dormitoare, obligatoriu biroul MEU, o cameră de zi și cel mult o cameră de oaspeți. Nu excludem o bucătărie spațioasă și funcțională. De ce ar fi nevoie de mai mult? Evident, visul meu a fost dintotdeauna ca fiecare cameră să aibă propria baie!
4. Veșnica problemă a locuinelor noastre constă în eficientizarea spațiului. Cum facă să ai o locuință aerisită, care să nu te sufoce cu multitudinea lucrurilor, de altfel, necesare și indispensabile? Cum depozitezi „agoniseala de-o viață”, fără senzația de aglomerare? Speranța mea este ca în viitor soluții care azi par destul de greu accesibile, să fie la îndemâna tuturor:
A avea o casă a devenit un țel suprem al existenței oamenilor dintotdeauna. Unii reușesc să-și împlinească acest vis, alții se văd nevoiți să abandoneze un proiect care pare prea îndrăzneț pentru posibilitățile lor. Nu puține sunt situațiile în care s-a pornit de la o idee, cu toate costurile estimate, dar s-a constatat pe parcurs că bugetul este depășit în mod considerabil. De aceea, multe clădiri zac în paragină pentru că proprietarii nu au mai avut fonduri să le finalizeze. Materiale irosite, bani aruncați pe fereastră, visuri spulberate, datorii care nu-și mai află justificarea.
Atunci când pornești la drum cu un vis pentru sufletul tău, nu te raportezi nici la spusele vecinilor, nici la aproximări. Cu siguranță un proiect de casă optimizat va evita irosirea materialelor, va eficientiza consumul energetic, va preveni defecțiunile și-ți va aduce liniște și confort.
………………………………………………………………………
Da, aș vrea și eu casa AIA, inspirată de proba nr. 12 a competiției SuperBlog 2016.
Pingback:SuperBlog | Proba 12. Casa viitorului începe azi, cu AIA Proiect
Pingback:Dacă aș avea o casă…. | Blog neinspirațional