Blog neinspirațional

…despre lupta cu morile de vânt

Citatul de duminică (42) – Despre superficialitate

„Superficialitatea e o boală naţională, de aceea nu progresăm”.

George Călinescu

Suntem superficiali! Nu știu cum au fost ceilalți dinaintea noastră și cum au contribuit ei esențial la ceea ce am devenit noi. Știu doar că tot ceea ce se vede zilnic demonstrează că alegem să fim la mijloc, fără nicio dorință sau aspirație spre mai bine. Ne-am ales deviza care ne reprezintă cel mai bine ca nație: „Merge și așa! Că dacă fac ceilalți așa, eu sunt mai prost să fac altfel?” Chiar dacă AȘA ăsta înseamnă „nu bine”, „nu corect”, „nu cinstit”?

Te duci să cumperi una-alta. Când să plătești, mai ai de primit 30 de bani. Vânzătoarea nu ți-i dă sau tu nu-i iei. Pe principiul „ce înseamnă 30 de bani?”. N-o fi însemnând, dar un alt principiu, cel al corectitudinii, zice că atâta face produsul, iar restul ăla nu se cuvine a-l păstra vânzătorul.

Te apuci să sapi o groapă. Și o sapi, cu conștiinciozitate. Sau cu târnăcopul. Doar că nu acolo unde trebuie. Dai peste o țeavă. Dacă ai noroc, e de apă, daca nu, e de gaz! Rezultatul este de-a dreptul spectaculos. Doar pentru unii.

Mergi la serviciu. Ești poate doctor. Întârzii 10 minute. Poate 15. Că a trebuit să bei cafeaua/ să plimbi câinele/să duci copilul la școală/să te lupți cu traficul etc. Și oamenii care au nevoie de tine te așteaptă. Nerăbdători, poate speriați, poate cu speranță. Iar tu le trântești ușa în nas, că ai nevoie „de timpul tău”, să te pregătești de muncă. Nu le spui „scuzați-mă”, că doar nu te tragi de șireturi cu ei!

Ești profesor. Înjuri sistemul și clipa când ai decis să alegi această meserie. Te iau dracii numai când sună ceasul de dimineață și știi că ai de luptat cu hoardele de elevi. Și că nu-ți iese (mai) nimic la afacerea asta. Decât, poate, doar sufletul. Și când ajungi, nu te mai controlezi. Împarți în stânga și în dreapta palme și injurii, fără să faci discriminate de vârstă, sex, etnie, doar (?!)ca să te descarci.

Ești un simplu cetățean. Te plimbi pe arterele urbei sau pe aleile din parc. Vezi nereguli zilnic. Dar nu zici nimic. Ce rost ar avea? Cu vorba sau cu nervii tăi și așa nu reușești să schimbi nimic. Îți spui că oamenii au ajuns mai rău ca animalele și mergi mai departe, cu conștiința împăcată că tu nu faci parte din această categorie.

Suntem toți un fel de Dorel, indiferent de cât de intelectuali ne dăm. Continăm să facem lucrurile cu superficialitate, indiferent de domeniu sau situație aruncând vine pe „ce pot eu să fac?”, cu acea ridicare din umeri care spune că oricum nimeni nu poate schimba nimic. poi întoarcem spatele și mergem mai departe.

Ne merităm soarta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Comentator Amator

„Viata nu are subtitrare, ori o intelegi, ori nu…” – Wolf Wildfire

Madmoiselle Sarcastique

Un suflet singur trăiește bucuriile pe jumătate, iar durerile dublu!

SunLog

blog de informaţii şi diverse alte chestii

HopeLess

Scrisul face parte din mine, din viață... ca de altfel, arta în toate formele ei!

Kaysha

Catch me on the web!

Dani Havarneanu

Un blog prea personal

Roxalee's blah blah blog

I was created to create. Please, go deep.

armonie acvatică

scrieri, scrieri...

opisicaneagra.ro

Opinii inopinate, frânturi de suflet, poezie și jurnalism online

Illusion's Street

străduţa mea de iluzii

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

DozaDePoezie

"Viaţa este în altă parte" - Milan Kundera

Joramotive de sărit obstacole

echitaţie în aburi de lapte

%d blogeri au apreciat: