Blog neinspirațional

…despre lupta cu morile de vânt

N-ai freon, te-ai fript!

Am rău de mașină. Da’ rău! N-am știut niciodată ce mă zăpăcea mai tare: amețeala provocată de mașina gonind, mirosul de benzină sau căldura insuportabilă. Pe vremurile copilăriei, aerul condiționat nu exista decât în visurile oamenilor sau în promisiunile celor mici: „când am să mă fac mare, am să inventez ceva ca să nu mai crăp de cald când merg cu mașina!

De când mă știu (și să tot fie vreo câțiva anișor buni!), călătoriile cu mașina (slavă Domnului, nu erau prea dese!) mi se păreau o modalitate eficientă de tortură. Nu aveam mașina noastră, dar se găsea mereu câte un prieten de familie să ne ducă la bunici sau să ne aducă. Singurul avantaj era că nu mai apelam la cursă, care era un coșmar și mai mare, fie iarnă, fie vară. Pe bancheta din spate a mașinii binevoitorului, drumul părea mai lung decât era în realitate.

Mai avem? Când ajungem? o sâcâiam pe mama cu întrebarea, din 5 în 5 minute.
Mai sunt 10 minute.
Cât însemna zece minute în lumea adulților nu știam foarte sigur, dar pentru mine suna al naibii de mult.
Pot să deschid puțin geamul?
Nu. Se face curent.
Dar nu pot să respir!
Aerul cald mușca din caroserie, iar scaunele…aveai senzația că se topeau sub tine. Simțeam că respiram foc, iar gura mi se căsca instantaneu ca peștele rătăcit pe mal, departe de apa dătătoare de viață. Număram în gând clipe, case, mașini, cuiburi de berze, garduri etc. Iar când ajungeam la destinație, puteam înlocui cu succes orice figurină de ceară din seria celebră creată de Madame Tussauds.

Timpul nu ține cont de rugăminți și trece mai repede ca Săgeata Albastră! Peste niște (mulți) ani, mi-am luat mașină! Între timp, am realizat că reprezintă o achiziție importantă și foarte necesară. Încă îmi mai este rău, dar am scăpat de bancheta din spate! Și o vreme, totul a funcționat ca la carte. Până într-o zi…(căci mereu trebuie să existe „până-ntr-o zi”!). O călătorie într-o zi toridă. Simțeam că mă ia cu transpirație și că un val de căldură mă făcea să renunț la toată vestimentația, și așa sumară. Mă uit la consort și, cu toată pasiunea încă aprinsă pentru el, m-am convins că nu de acolo mi se trage.

Ai pornit aerul condiționat?
Evident!
Și totuși, ceva nu părea să fie în ordine. Am stabilit că verificăm la întoarcere. Cum mereu amânăm lucrurile din diferite motive pe care le găsim aproape instantaneu, o vreme am preferat să mergem cu geamurile deschise. În afară de câteva dureri de cap, nu părea să ne deranjeze prea mult. Uneori, însă, ne trezeam cu un miros insuportabil care ne făcea să ne uităm neîncrezători unul spre celălalt, bănuindu-ne reciproc.

Simptomele erau clare și deloc neglijabile: mașina cerea cu insistență intervenția unui specialist. Neinițiați într-ale mecanicii, am căutat întâi pe internet: aer condiționat auto. Descopăr că nu-i de glumă și că trebuie verificat nivelul freonului din înstalație. Habar nu am avut că există freon auto și, mai ales, că trebuie să am grijă să nu-l pierd! Printre toate cercetările online, dau peste un evertisment:

„Dacă nu ai făcut nicio curățare a instalației de aer condiționat în ultimii 2-3 ani, ia urgent în considerare igienizarea instalației! Este aerul pe care îl respiri în fiecare zi!”

Nu făcusem! De unde să știu? M-am oprit asupra site-ului cu pricina –www. freon-auto.com– și m-am trezit ca la rubrica „Știați că…”. Nu știam! De unde să știu! Dar am aflat:

 • serviciul de încărcare freon în instalația de aer condiționat auto nu se face decât la un service specializat, cu aparatură specializată;
 • de care freon și cât, stabilește specialistul în funcție de modelul mașinii;
 • procedura e complexă: se scoate freonul rămas, se videază, se etanșeizează ca să nu mai existe pierderi și se încarcă instalația cu freon;
 • musai de schimbat fitrul de polen;
 • se impune igienizarea la 1 an sau maxim 2, ca să se prevină dezvoltarea bacteriilor și mucegaiului în instalația de aer condiționat.

FreonAuto-300x141.jpg

Dacă locuiam în București, treburile erau cât se poate de simple: dai un telefon, vine echipa cu o unitate mobilă la domiciliu și problema este rezolvată. Cum nu avem acest avantaj, ne-am deplasat noi cu automobilul proprietate personală, la service. Abia așteptam să mă întrebe ce doresc, ca să spun pe nerăsuflate lecția învățată:

– Mașina mea are nevoie de următoarele servicii:

 1. reîncărcare freon
 2. igienizare aer condiționat auto
 3. scoatere mirosuri

Și omul s-a apucat de treabă:

N-aveam unde să plec, așa că am tras cu ochiul. Zice că se introduce în instalație un agent special de tip aerosol care pătrunde în tot sistemul de aer condiționat al mașinii și produce igienizarea instalației și eliminarea mirosurilor neplăcute.

Altă viață! AC-ul merge ca la carte, aerul e respirabil, ba chiar ușor parfumat, se circulă mai mult decât confortabil. Freonul e la locul lui și am garanția că va rămâne acolo cel puțin doi ani de acum încolo. Doar cu răul de mașină mai am de luptat încă…

…………………………………………………………………………………………………….

Proba numărul 8 a competiției SpringSuperBlog 2016 a fost ușor respirabilă cu FreonAuto.com

3 răspunsuri la „N-ai freon, te-ai fript!

 1. Dani Havarneanu martie 23, 2016 la 11:26 pm

  Mie mi-a fost rau în masina pâna am început sa conduc eu… destul de târziu, de altfel.
  Copil fiind, circulam numai cu mijloacele de transport în comun. Eh, alora le-ar fi trebuit instalatii de climatizare… desi, daca ma gândesc bine, cum de multe ori circulam pe scara, nu aveam nevoie. :).
  Bafta, Rudia!

  Apreciat de 1 persoană

  • rudia2014 martie 23, 2016 la 11:45 pm

   Da, și eu tot așa scap de rău, conducând… 😀 Cu autobuul merg rar că nu prea am unde stau eu…Dar și când merg…am impresia că m-am dezobișnuit de pe vremea când numai ala circulam… Și dacă nimerești vara în înghesuială…ăla ești!
   Mulțumesc de trecere și de sprijin! 😉 Succes și ție! Aștept Gala să ne vedem! 😉

   Apreciat de 2 persoane

 2. Pingback:SuperBlog | Proba 8. Freon auto pentru o mașină cool!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Comentator Amator

„Viata nu are subtitrare, ori o intelegi, ori nu…” – Wolf Wildfire

Madmoiselle Sarcastique

Un suflet singur trăiește bucuriile pe jumătate, iar durerile dublu!

Paul's Blog

Beatus homo qui invenit sapientiam

SunLog

blog de informaţii şi diverse alte chestii

HopeLess

Scrisul face parte din mine, din viață... ca de altfel, arta în toate formele ei!

Kaysha

Catch me on the web!

Roxalee's blah blah blog

I was created to create. Please, go deep.

armonie acvatică

scrieri, scrieri...

Anca Balaban Popa Iscu

Viața e atât de frumoasă!

opisicaneagra.ro

Opinii inopinate, frânturi de suflet, poezie și jurnalism online

Illusion's Street

un blog literar de Diana Gole

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

DozaDePoezie

"Viaţa este în altă parte" - Milan Kundera

Joramotive de sărit obstacole

echitaţie în aburi de lapte

%d blogeri au apreciat: