Blog neinspirațional

…despre lupta cu morile de vânt

Art&Craft cu iz românesc

Ți s-a întâmplat vreodată să ți se strângă pielea pe tine când se înalță vreun steag tricolor la vreo competiție internațională? (cam rar în ultima vreme, e drept). Ți se umflă rânza când auzi că nu știu ce fost elev de-al tău joacă tenis la o universitate din SUA și joacă bine? Te-apucă mândria când oameni celebri din lumea mare trec prin țara asta a noastră și vorbesc atât de frumos despre locurile unice de aici? După mine, asta înseamnă să fii patriot! Dincolo de orice „iubiri” declarative de patrie și de neam, dincolo de tricolorul agățat cu pompă pe nu stiu unde ca sa vadă lumea că-ți iubești țara.

Auzi foarte des vorbe grele despre cum sunt românii și uneori îți vine să le strigi acelora în gura mare că un popor nu se judecă de la distanță, fără să cunoști măcar o parte din frumusețile lui! Am avut de nenumărate ori ocazia de a ajunge în țări europene ca partener în proiecte pe diferite teme și am constatat că există o prejudecată despre români și despre România. Însă de fiecare dată, străinii au ajuns la concluzia că sunt lucruri care merită văzute, apreciate, cunoscute despre țara noastră.

Suvenirul ca semn de „nu-mă-uita”

Protocolul proiectelor prevede întotdeauna schimbul intercultural. Prin urmare, fiecare întâlnire are în program o seară internațională, în care fiecare reprezentant al țărilor implicate aduce cu sine o parte din inima țării sale: vestimentar, culinar, cultural. Este emoționant acest moment, pentru că este șansa ta de a arăta lumii că nu vii dintr-o pădure, ci dintr-o țară cu o poveste interesantă desprea oameni, despre onoare, despre Dumnezeu.

10940560_10205870533102888_8755624206501801540_n

(Proiect Erasmus+ – Italia – arhivă personală)

Uneori vrei să lași semn o bucată din țara ta – și din ceea ce reprezintă ea pentru tine – și altora, străini care nu o cunosc deloc. E felul tău, ca individ, de a contribui la promovarea unei alte imagini, pozitive, despre cine suntem. Și atunci te îndrepți să cumperi suveniruri. Mi s-a întâmplat de multe ori să nu am de unde alege. Toate produsele reprezentau un kitsch indezirabil, cu urme de superficialitate în finisare, cu o lipsă totală a esteticii și fără niciun spirit românesc, în ciuda celor trei culori afișate. E foarte fină limita între produsele „fake”, vândute la marginea drumului, făcute în serie cine știe pe unde, și cele originale, unele unicat, cu atentie mare la detalii.

Care este rolul suvenirurilor?

Un suvenir nu înseamnă un obiect. Aici cred că greșesc cei care încearcă să comercializeze astfel de produse. În spatele lui trebuie să fie o poveste! Despre țara ta, despre origini, despre esența și frumusețea locului, despre oameni. Un suvenir trebuie să închidă în el o emoție! De preferat, cel care îl primește să strige „wow!” – semn că se află în fața unui dar original, cu o semnificație aparte. De asemenea, trebuie să surprindă esența specificului nostru național, să fie produse românești autentice. Asta caut atunci când mă întorc dintr-o țară străină: ceva care să surprindă ce reprezintă cu adevărat țara aceea: un trol din Norvegia, saboții de lemn olandezi, un Tour Eiffel în miniatură etc. Ca atunci când îl privești, să te poți întoarce în locul acela doar închizând ochii.

Colecţiile Art&Craft: autenticitatea artei populare românești

De câte ori am zburat spre celelalte țări, m-am învârit prin aeroport în zona special amenajată și am dat peste câteva rafturi cu produse românești, numai bune de luat ca suveniruri. Am aflat de curând că este vorba despre un magazin de artă populară şi artizanat, care susţine meşterii populari, în încercarea de a duce mai departe tradiţiile româneşti.

ArtCraft-768x521

Din păcate, cumpărăturile sunt mereu făcute cu mult timp înainte de a pleca. Dar am descoperit că există și un magazin online, așa că am tras cu ochiul pentru viitoarele plecări. Mi-au plăcut foarte mult obiectele din lemn, ca exemplu de artă populară românească. Gama de astfel de produse este extrem de variată, de la obiecte din ceramică, pânză sau lemn, până la produse culinare cu specific românesc.

Cui și ce să dăruiești? 

Având în vedere experiențele anterioare, mă gândesc că aș putea să dăruiesc un astfel de suvenir prietenilor mei de dincolo de graniță:

  • prietenilor greci, o pereche inedită, cu specificul veșmintelor noastre populare, pentru că ei au apreciat întotdeauna tot ceea ce ste tradițional și, mai ales, pentru a avea termen de comparație cu portul lor.

01_10_22

  • prietenilor mei din fiordurile Norvegiei, lingura din lemn cu ștergarul alb și roșu, pentru că s-ar potrivi foarte bine bucătărioarei în care ne-au invitat cu inima deschisă.

01_120

  • turcilor din Elazig, un cimpoi, ca simbol al veșnicei veselii cu care ne-au întâmpinat de fiecare dată

01_2_23.png

  • polonezilor li s-ar potrivi foarte bine plosca din lemn, în amintirea petrecerii de neuitat, la despărțire

02_50

Și câte ar mai fi de ales! Toate, produse românești, cu certificat de garanție și de autenticitate, lucrate cu emoție, profesionalism, cu imaginație și implicare de către meșteri populari cu experiență.

Să fim inventivi! 

Ca o persoană fascinată de tot ceea de înseamnă handmade și lucruri originale realizate cu bun gust, m-am gândit ce altceva aș mai căuta printre rafturile magazinului Art&Craft Design. Este foarte greu să fii original în zilele acestea, când pare că toate ideile au fost deja „brevetate”:

  1. un semn de carte cu motive românești specifice alături de un album foto de tip ghid și o copertă îmbrăcată în broderie
  2. un set de vase de lut /ceramică, lucrate la rota olarului și pictate manual
  3. un CD cu muzică populară selectată din toate zonele românești
  4. o vedere vintage cu locuri inedite și cu timbru românesc de pe vremuri
  5. un mărțișor făcut din quilling cu motive românești sau dintr-o cusătură cu motive florale sau dintr-o pereche de opincuțe, un clop ori o linguriță de lemn
  6. o brățară tricoloră împletită manual
  7. un tricou imprimat cu modele specifice sau cu o hartă pe care să se regăsească imagini reprezentative
  8. un borcănel cu bomboane tricolore, înfășurat cu o panglică tricoloră
  9. leul românesc – realizat ca breloc, magnet sau mărțișor

Sau poate câteva din imaginile oferite de Google pe această temă:

Pentru mine, esența românismului rămâne ia! Cea originală, făcută de mâinile bătrânelor pricepute, așa cum purta bunica mea la 1955:

20160309_222413 sau nepoții mei acum vreo doi ani:

935293_10151451203783883_1799760838_n

Ce idei de suveniruri originale mai aveți?

…………………………………………………………………………….

A fost proba numărul 2 a competiției Spring SuperBlog 2016.

19 răspunsuri la „Art&Craft cu iz românesc

  1. Alina Justanangel martie 10, 2016 la 8:33 am

    Plin de amintiri si lucruri faine articolul tau. ♡ me proud of you! Te pup! Succes!

    Apreciat de 1 persoană

  2. vavaly martie 10, 2016 la 8:51 am

    imi place ideea borcanului cu bomboane in trrei culori 🙂
    de acum stii cu ce sa cadorisesti colegii de peste hotare

    Apreciat de 1 persoană

  3. Alina martie 10, 2016 la 9:49 am

    Mi-a plăcut mult ideea leului românesc breloc. 😀
    Aș cumpăra cu dragă inimă așa ceva!
    Îmi place mult cum ai structurat articolul. Foarte ușor de citit, foarte bine ai surprins esența României.
    Te felicit, baftă! :*

    Apreciat de 1 persoană

  4. mihaela pojogu martie 10, 2016 la 10:34 am

    Cand am fost in Italia nu stiu cum se facu de aveam niste bani mai vechi la mine, a fost cadoul perfect pentru o batranica de care ma atasasem. Dansa colectiona.

    Apreciat de 1 persoană

  5. Adriana martie 10, 2016 la 6:41 pm

    Ca de obicei și sinteză, și organizare și niste idei faine. Mereu spui ca le scrii pe fugă, dar nu pare. Niciodata. Esti complexă, totdeauna! Succes, Rudia!

    Apreciat de 1 persoană

  6. alma nahe martie 11, 2016 la 2:54 pm

    Complexo, nu mai fi complexată! Timpu’ te scrie repede pe tine, nu tu pi el!

    Apreciat de 1 persoană

    • alma nahe martie 11, 2016 la 2:56 pm

      A, și voiam(vream, sâc!) să mai spun. Să exclam, de fapt: ce suveniru’ lui D-zeu! 😛 Nu știu după ce (să exclam), da’ știu întotdeauna „dupi cini”. 😆

      Apreciază

      • rudia2014 martie 11, 2016 la 7:21 pm

        Apoi, Olimpiano, nuș cum stă treaba cu complexul, da am unul peste drum de ai mei, în paragină! 😆
        Cu suvenirurile…mai aveam varianta be, da nu era stipulată în cerință! (și vexi ce cubinte mai desparți p’aci, să nu să aplice bulina! 😆 )
        Sper că semnele de exclamare/exclamație de după mine să fie de …aclamație! (hâc!)

        Apreciat de 1 persoană

  7. Pingback:SuperBlog | Proba 2. Suveniruri cu suflet

Lasă un comentariu

Madmoiselle Sarcastique

Un suflet singur trăiește bucuriile pe jumătate, iar durerile dublu!

Paul's Blog

Welcome to my page!

HopeLess

Scrisul face parte din mine, din viață... ca de altfel, arta în toate formele ei!

Kaysha

Catch me on the web!

Roxalee's blah blah blog

I was created to create. Please, go deep.

armonie acvatică

scrieri, scrieri...

opisicaneagra.ro

Opinii inopinate, frânturi de suflet, poezie și jurnalism online

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

DozaDePoezie

"Viaţa este în altă parte" - Milan Kundera

Joramotive de sărit obstacole

echitaţie în aburi de lapte

Tolsto

Blogul meu, de mine însumi